Vojvodine: Plan zapošljavanja u 2013.

Bez autora
Jan 24 2013

Na današnjoj sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, Vlada Vojvodine donela je akcioni plan zapošljavanja u AP Vojvodini za 2013. godinu. Za realizaciju plana su obezbeđena sredstva u pokrajinskom budžetu. Aktivna politika zapošljavanja u ovoj godini biće usmerena na realizaciju aktivnosti koje će dati rezultate na kratak rok, ali i na one koje će u srednjoročnom periodu dovesti do uspostavljanja stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, smanjivanja regionalnih razlika, povećanja produktivnosti, sprečavanja isključenosti sa tržišta rada i socijalnu inkluziju. Uz uvažavanje smernica i preporuka evropske politike zapošljavanja, ciljeva politike zapošljavanja definisane Nacionalnim akcionim planom, prioriteti politike zapošljavanja na teritoriji Vojvodine u 2013. godini biće usmereni na očuvanje postojećih i podršku otvaranju novih radnih mesta, na smanjivanje uticaja ekonomske krize na postojeće poslove i sprečavanje značajnijeg porasta broja i stope nezaposlenih u AP Vojvodini.

Vojvodine: Plan zapošljavanja u 2013.Na današnjoj sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, Vlada Vojvodine donela je akcioni plan zapošljavanja u AP Vojvodini za 2013. godinu. Za realizaciju plana su obezbeđena sredstva u pokrajinskom budžetu.

Aktivna politika zapošljavanja u ovoj godini biće usmerena na realizaciju aktivnosti koje će dati rezultate na kratak rok, ali i na one koje će u srednjoročnom periodu dovesti do uspostavljanja stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, smanjivanja regionalnih razlika, povećanja produktivnosti, sprečavanja isključenosti sa tržišta rada i socijalnu inkluziju.

Uz uvažavanje smernica i preporuka evropske politike zapošljavanja, ciljeva politike zapošljavanja definisane Nacionalnim akcionim planom, prioriteti politike zapošljavanja na teritoriji Vojvodine u 2013. godini biće usmereni na očuvanje postojećih i podršku otvaranju novih radnih mesta, na smanjivanje uticaja ekonomske krize na postojeće poslove i sprečavanje značajnijeg porasta broja i stope nezaposlenih u AP Vojvodini. Među prioritetima će biti i ulaganja u ljudske resurse kroz poboljšanje obrazovanja i kroz obuku u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu rada, kao i promovisanje socijalne inkluzije i jednakih mogućnosti na tržištu rada.

U okviru novih mera, predviđeno je da se preko Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) realizuju subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i subvencije za samozapošljavanje, kao dopuna merama aktivne politike zapošljavanja koja je definisana u Nacionalnom programu zapošljavanja, uz uvažavanje specifičnosti tržišta rada u AP Vojvodini.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u februaru 2013. godine, raspisaće Javni poziv jedinicama lokalne samouprave u AP Vojvodini za sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja: obuke, javnih radova i program namenjen  pripravnicima. Resorni sekretarijat će u skladu sa NSZ, do 31. januara 2013. godine, preko Pokrajinske službe zapošljavanja, podneti zahtev Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike za učešće u sufinansiranju programa i mera aktivne politike zapošljavanja AP Vojvodine, pri čemu se misli na program dodele subvencija za samozapošljavanje i program dodele subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Vlada Vojvodine je usvojila i informaciju o prenosu dela akcija A.D. “Novosadski sajam” Novi Sad u javnu svojinu i na upravljanje Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Istaknuta je potreba očuvanja tradicije ove sajamske kuće, održanja optimalnog načina rada i upravljanja Društvom, a na osnovu nespornih prava i nadležnosti definisanih članom 32. Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine i članom 73. Zakona o javnoj svojini.

Konstatovano je da je potrebno zaokružiti proces utvrđivanja dela sredstava ovog društva, koja pripadaju i potrebna su AP Vojvodini, u cilju ostvarivanja njenih nadležnosti u oblasti priređivanja sajmova. Vlada Vojvodine je uputila predlog Vladi Republike Srbije da utvrdi pripadajući udeo Autonomne Pokrajine Vojvodine u osnovnom kapitalu A.D. “Novosadski sajam” Novi Sad i naloži Centralnom registru hartija od vrednosti da izvrši prenos prava vlasništva u nadležnom registru nad 328.764 akcije, što iznosi 42,34 posto ukupnog broja akcija.

Vlada Vojvodine prihvatila je Program zaštite prirodnih dobara Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Planom je obuhvaćeno značajno povećanje površine pod zaštićenim područjima na teritoriji Pokrajine, u skladu sa obavezama u postupku pridruživanja Evropskoj uniji. Predviđeno je uspostavljanje Nacionalne ekološke mreže i uspostavljanje Međunarodne ekološke mreže “Natura 2000” na području APV, odnosno Republike Srbije i razvoj sistema  monitoringa  prirodne baštine Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik